On herding cats - Званична блог страница мултидисциплинарних Студија при Универзитету у Београду

On herding cats

Autor:
Оливера Тешић
Оливера Тешић

Студирати друштвене науке, најчешће значи бавити се широким спектром друштвених тема дефинисаних у широким теоријским оквирима. Па, како онда још проширити ум “друштвењака”?

Као и сваки други, суочити га са новим темама, изазовима, омогућити му да се креће новим путевима, ван устаљеног начина размишљања.

Управо овакве подстицаје за проширење ума омогућава студијски програм Рачунарство у друштвеним наукама. И то не само тако што нуди нова знања које студенти друштвених наука могу савладати, већ пре свега начином на који се уче све те нове ствари.

Прво, за разлику од устаљеног начина учења на друштвеним факултетима, на овом студијском програму имаћете много праксе, а мало “мудријашких књига”, како каже Софроније.

Друго, све (бар у мом случају) испите полагаћете кроз завршне пројекте у којима ћете морати применити оно што сте у току предавања и вежби научили.

Треће, и за мене највеће изненађење, када предате пројекат, не значи да ће вам професор рећи: ”Добро, то је за…(па нека оцена)…”, већ ће са вама радити на томе да из пројекта који сте радили извучете максимум (на пример, на предмету Рачунарска анализа друштвених мрежа). Такво, формативно оцењивање, за мене је било потпуно непознат начин оцењивања.

А, да не говорим да ћете неке предмете (Рачунарски подржано учење, Правни и етички аспекти ИКТ…) положити само на основу задатака, радионица и студија случаја на којима сте током семестра радили.

Зашто је битан начин на који се врши настава на овом студијском програму?
Па, због чувања оних мачака из наслова!

Једну или читав чопор, свеједно… мачке ћете најбоље чувати тако што ћете их пустити да раде оно у чему су набоље. А, сви знамо да су мачке најбоље у спавању, предењу, лову (хмм!), а могу се и играти са вама ако им дате занимљиве играчке.

Моје искуство са овим програмом је управо искуство добро чуване мачке! Програм и професори подстичу све квалитете које сте, као “друштвењак”, развили у току студирања: да се лако крећете у апстрактним појмовима и уграђујете их у теоријске конструкте, да увек посматрате неку појаву из више углова, брзо разлучите битно од небитног, јасно и ефективно презентујете своја истраживања… итд. А, онда вам овај програм да још много “играчака” које вам истраживања друштвених наука могу учинити лакшим, занимљивијим, привлачнијим…

Док будете учили да правите базе података, статистичке методе, визуелизацију подата или било шта што сте изабрали од понуђених предмета, ваш ум ће постајати креативнији, бржи, заинтересованији… не само што ћете научити нове ствари, него ћете добити још једну перспективу за разумевање и тумачење онога што сте већ знали.

А, можда једног дана будете поносни на себе што сте сами направили базу и повезали је са веб апликацијом коју сте, такође, сами направили. Ето, шта успешно чување мачака направи од једног филозофа :)!

 

“When the mind is employed about a variety of objects it is somehow expanded and enlarged.”

Adam Smith
Рачунарство у друштвеним наукама

Студијски програм Рачунарство у друштвеним наукама осмишљен је као програм у коме би студенти који су завршили основне академске студије у некој од области друштвених наука (правне науке, економске науке, филозофија, психологија, социологија, демографија…), савладали коришћење савремених рачунарских технологија у друштвеним наукама. Студенти стечена знања могу применити уз коришћење савремених Интернет технологија и сервиса, разних софтверских алата, као и на начин који је обогаћен квантитативним анализама.

Потреба за студијским програмом проистиче из чињенице да је све већа потражња за стручњацима из области друштвених наука који у свом послу интензивно користе савремене технологије. Понуда послова, кретања на тржишту, као и трендови у привреди, друштву, органима државне управе и другим јавним институцијама, недвосмислено указују на ту чињеницу. Студије су акредитоване за извођење на српском и енглеском језику.

Завршетком студија кандидати стичу академски назив Мастер рачунарства у друштвеним наукама.