Six Degrees of Separation - Zvanična blog stranica multidisciplinarnih Studija pri Univerzitetu u Beogradu

Six Degrees of Separation

Autor:
Olivera Tešić
Olivera Tešić

Teorija o šest stepeni razdvajanja objašnjava kako je moguće povezati se sa bilo kojom osobom na svetu preko samo šest posrednika. Između mene i nekog ribara u Patagoniji stoji poznanstvo sa samo šest ljudi. Da li je naš svet zaista tako mali?

Ukoliko vam se čini da ste već negde čuli termine “šest stepeni razdvajanja” ili “fenomen malog sveta”, to je verovatno zato što su postali deo popularne kulture zahvaljujući predstavi “Šest stepeni razdvajanja” koju je napisao poznati američki dramski pisac John Guare, a prema kojoj je 1993. godine snimljen istoimeni film.

Ipak, da do bilo kog od više od sedam milijardi ljudi na svetu možemo doći u šest koraka? Čini se malo verovatno! Da li ova ideja ima uporište u naučnim dokazima ili je samo jedan urbani mit?

Od početka XX veka, kada se prvi put pojavila u literaturi (novela Lanac mađarskog pisaca Frigyes Karinthy), bilo je nekoliko pokušaja da se ova ideja dokaže. Najpoznatiji je, svakako, eksperiment čuvenog, kontroverznog psihologa S. Milgrama. Od 300 pisama koja je trebalo poslati preko poznanika nepoznatom brokeru u Boston, ona koja su uspešno dostavljena, isporučena su, u proseku, preko šest posrednika.

Ovi rezultati često navode kao prvi dokaz teorije o šest stepeni razdvajanja, a sličan eksperiment je ponovljen je 2003. godine. Ipak, ovi dokazi se dovode u pitanje jer većina pisama (mejlova u eksperimentu iz 2003.) nije stigla na zadatu adresu. I, naravno, možemo se zapitati: Zašto većina pošiljki nije stigla? Ili, šta je to što razlikuje uspešne od neuspešnih pošiljki?

Ali, dva naučnika (matematičar Steven Strogatz i sociolog Duncan J. Watts) su se pitali:

Zašto su uspešne pošiljke putovale u proseku preko tako malog broja posrednika?

Više o njihovom radu na ovu temu i tome kako su ih cvrčci inspirisali da objasne teoriju o šest stepeni razdvajanja možete videti u ovom zanimljivom dokumentarcu.

Njihova istraživanja su pokazala da je teorija o šest stepeni razdvajanja moguća zahvaljujući određenim karakteristikama mreža. Bilo da posmatrate komunikaciju između ljudi, cvrčaka, odnose između aerodroma ili načina na koji neuroni u mozgu povezani sinapsama, ukoliko ih posmatrate kao mreže, za njih važe određene zakonitosti. A, kratka prosečna putanja između aktera mreže povezana je sa grupisanjem (klasterovanjem) aktera , a veze između ovih grupa mnogo skraćuju putanju između članova mreže.

Više o mrežama, principima na kojima funkcionišu i načinu na koji se analiziraju, možete naučiti u okviru master studijskog programa Računarstvo u društvenim naukama, na izbornom predmetu Računarska analiza društvenih mreža. Kada dobijete potrebna znanja o mrežama i iskoristite već stečena iz društvenih nauka, pronaći ćete i nekoliko odgovora na pitanje: Zašto većina pošiljki nije uspešno stigla na odredište?

Ono što iz iskustva znam je da ćete vrlo brzo analizirati sopstvene mreže (na Facebook-u, Twitter-u ili LinkedIn-u) da vidite koliko je za vas mali ili veliki svet.


Računarstvo u društvenim naukama

Studijski program Računarstvo u društvenim naukama osmišljen je kao program u kome bi studenti koji su završili osnovne akademske studije u nekoj od oblasti društvenih nauka (pravne nauke, ekonomske nauke, filozofija, psihologija, sociologija, demografija…), savladali korišćenje savremenih računarskih tehnologija u društvenim naukama. Studenti stečena znanja mogu primeniti uz korišćenje savremenih Internet tehnologija i servisa, raznih softverskih alata, kao i na način koji je obogaćen kvantitativnim analizama.

Potreba za studijskim programom proističe iz činjenice da je sve veća potražnja za stručnjacima iz oblasti društvenih nauka koji u svom poslu intenzivno koriste savremene tehnologije. Ponuda poslova, kretanja na tržištu, kao i trendovi u privredi, društvu, organima državne uprave i drugim javnim institucijama, nedvosmisleno ukazuju na tu činjenicu. Studije su akreditovane za izvođenje na srpskom i engleskom jeziku.

Završetkom studija kandidati stiču akademski naziv Master računarstva u društvenim naukama.