Ко је паметна куца? - Званична блог страница мултидисциплинарних Студија при Универзитету у Београду

Ко је паметна куца?

Autor:
Михаило Шкорић
Михаило Шкорић

Да ли сте се икада запитали зашто кажу да је танка линија између генијалности и глупости? У чему је то разлика између интелигентних и неинтелигентних система? Шта је уопште оно што називамо глупим или бесмисленим, а шта оно што називамо паметним, интелигентним или генијалним? Дозволите да се умешам.

Да би смо разрешили питање паметних и глупих машина, морамо се вратити мало унатраг. Сећате се вашег пса Симбе? Добио је најпре име Сима, али вам је омиљени цртаћ био Краљ Лавова – не? Па добро, ипак је то био мој пас из детињства, али ставите се мало у туђе ципеле за промену. Наиме, када год би Симба несрећно решавао проблем, за који нам се чинило да постоји очигледно боље решење, као када би се, на пример, провлачио испод жице поред отворене капије, рекли би смо за њега да је глуп. Са друге стране када би неки пас успео да унесе велики штап кроз мала врата своје кућице, на начин на који би смо и ми то урадили (да желимо) рекли бисмо за њега да је паметан. Врло једноставан концепт са којим се слаже велика већина коментатора на интернет страницама које приказују GIF-ове животиња.

Проблематика, пак, настаје када се сусретнемо са понашањем које нам је наочиглед необјашњиво. Уколико не знамо којим процесом размишљања Симба (или нешто или неко други) долази до решења, то може бити или генијално или бесмислено, у зависности од исхода. Када је Симба јурио за колима говорили смо да је то бесмислено и глупо, јер нисмо разумели зашто он то ради и ништа добро није наочиглед проистицало из тога.

Не могу заправо да се сетим ниједног примера када смо рекли за Симбу да је генијалан, али постоје неки људи за које се прича да су генијални, јер нико не разуме шта су радили, а од тога смо нешто паметно добили.

Интелигенција је, по овоме судећи, релативан појам и интелигентним називамо оно што је паметно, али не знамо како заправо функционише. У томе лежи један од најчешће поменутих парадокса изучавања интелигентних система. Када год се приближимо решењу које нам се чини интелигентним, схватимо принцип његовог функционисања и оно самим тим престаје да буде интелигентно чинећи људски направљену вештачку интелигенцију недостижном?

Сада када смо ту нелагодност склонили са пута, можете се у миру посветити проучавању вештачке интелигенције. Ваше разумевање природних процеса попут размишљања, развоја и функционисања живих бића и машина ће се свакако тиме изоштрити. Драгоцено искуство и методи који су паметни људи осмислили (и даље осмишљавају) омогући ће вам да евентуално допринесете развоју живахних система који ће бити означени често као веома паметни, али не баш и интелигентни. И наравно:

Кажем ти да би знао,
кажем ти да би знао,
кажем ти да би знао,
куд добри куцови одлазе,
стари је рундов отишао.
:’-(Народна песма)-,:
Интелигентни системи

Студијски програм докторских академских студија Интелигентни системи је осмишљен са идејом да студентима након завршених судија омогући усавршавање у некој области рачунарства, како би унапредили раније стечено знање и овладали методама и поступцима научно-истраживачког рада из разних области интелигентних система.

Студенти који заврше докторске академске студије на студијском програму Интелигентни системи, постају оспособљени да воде истраживања која укључују разне технике и технологије интелигентних система, као и да решавају како реалне проблеме из праксе, тако и сложене проблеме у новом или непознатом окружењу.

Конкретни циљеви студијског програма докторских академских студија Интелигентни системи су:

  • унапређење научно-истраживачког и стручног рада у области интелигентних система на Универзитету у Београду, као и у другим научно-истраживачким организацијама у којима ће радити будући доктори наука у овој области
  • постизање врхунских научних компетенција и академских вештина у мултидисциплинарној области интелигентних система
  • развој креативних способности решавања проблема у области интелигентних система и способности критичког мишљења
  • продубљивање знања у области интелигентних система које је усклађено са савременим правцима развоја ових система у свету
  • оспособљавање кадрова да самостално воде оригинална научна истраживања и развијају нове технологије у области интелигентних система

Студијски програм докторских академских студија Интелигентни системи развија код студената и компетенције попут: вештина и метода истраживања из области интелигентних система, прилагођавања процеса истраживања уз неопходан степен академског интегритета, способности објављивања истраживачких радова на националном и међународном нивоу, критичке анализе, процене и синтезе нових и сложених идеја, као и промовисања таквих идеја у циљу напретка пословања и друштва у целини. Уз такве компетенције, студенти су оспособљени да самостално решавају практичне и теоријске проблеме и организују и остварују развојна и научна истраживања, као и да се укључе у међународне научне пројекте који се односе на развој нових технологија у области интелигентних система.

Завршетком студија кандидати стичу звање: Доктор наука –  интелигентни системи.