To be yourself is all that you can do (Chris Cornell) - Zvanična blog stranica multidisciplinarnih Studija pri Univerzitetu u Beogradu

To be yourself is all that you can do (Chris Cornell)

Autor:
Prof. dr Vladan Devedžić
Prof. dr Vladan Devedžić

Rizikujući da mi mnogi zamere zbog ovoga što ću sada reći, ipak se usuđujem: ja nikad nisam bio neki naročito veliki grunge fan. Uvek mi je bio privlačniji post grunge. Dakle, retko će se dogoditi da slušam muziku band-ova kao što su Nirvana, Sound Garden, ili Stone Temple Pilots, ali sam “uvek tu” za Foo Fighters, Audioslave, ili 3 Doors Down. Iz grunge ere uvek su mi najdraži bili Alice in Chains, Mudhoney i Pearl Jam (mada mi više prija Eddie Vedder u svojim solo radovima). I nikada mi neće biti do kraja jasno zašto se Mark Lanegan, koga inače jako volim, i njegovi Screaming Trees svrstavaju u grunge. Meni su oni baš drugačiji.

No, dobro. Sve ovo kažem iz sasvim drugih razloga: gde spada Chris Cornell?

Zaista ne znam kako da odgovorim na to pitanje, jer se CC kretao u različitim pravcima. Od teškog zvuka Sound Garden-a, preko raznovrsnih muzičkih matrica u okviru Audioslave-a, sve do sjajnih solo albuma gde ima i dosta mirnih, akustičnih numera. Moj izbor? Hmmm… Možda Like a Stone (svakako poslušati i ovu unplugged verziju!), mada bih mogao i mnoge druge da navedem.

Vest o smrti CC-a stigla mi je u pauzi jednog predavanja koje sam održao na Računarstvu u društvenim naukama. Većina studenata bila je izašla na pauzu, a ja sam otvorio mejl. Sin mi je poslao kratku šokantnu poruku. Osetio sam se potpuno utrnulo. Ne razmišljajući puno, pustio sam Black Hole Sun sa YouTube-a. Ne znam zašto baš tu stvar. U sali za predavanja bila je ostala jedino Isidora, koja me je odmah zapitala da li sam čuo…

Ako pažljivo poslušate/pročitate/analizirate stihove CC-a, možete da primetite da je u njima indirektno često prisutno ono osećanje sa iz naslova ovog post-a. I to je upravo ono što se Računarstvo u društvenim naukama trudi da podstakne, da otvori i da ohrabri kod studenata. Svi dolaze sa različitih fakulteta i obično sa različitim predznanjima. Mnogi se pitaju “da li ćemo mi to moći da savladamo, jer mi nismo slušali računarske predmete na fakultetu”, itd. Ja mislim da u tome i jeste stvar – ako pustite da budete ono što jeste, ako želite da radite ono za šta ste se inače školovali, pa čak i ako želite tu nešto da promenite, Računarstvo u društvenim naukama nudi svojevrstan katalizator za tako nešto. Isidora je dobar primer. Diplomirani psiholog, željna da nauči nešto novo i savremeno, a opet stalno svesna da treba da bude ono što jeste (ne mislim samo na to što joj piše u diplomi). Pošto joj se Računarstvo u društvenim naukama dopalo, pitala je da li može da dolazi i na časove koje moji prijatelji i ja držimo i na FON-u, na osnovnim studijama, na neke računarske teme koje baš i nemaju mnogo veze sa društvenim naukama. Naravno da smo prihvatili i pokazalo se da se Isidora baš jako trudi oko svega toga. Bilo je i dosta drugih vrednih i zainteresovanih studenata tokom ovih godina od kada Računarstvo u društvenim naukama postoji i svima je bilo ponuđeno isto: uklapanje onoga što Računarstvo u društvenim naukama nudi u njihova interesovanja, uz sticanje dobre tehničke, računarske i statističke osnove za sve to.

“OK, ali kako ja da znam kako će sve to stvarno izgledati na časovima, na ispitima, itd.?”. Evo: svake godine studentima predlažem da popričaju sa studentima Računarstva u društvenim naukama iz ranijih generacija, jer jedno je ono što nastavnici kažu, a ono kako studenti reaguju može da bude mnogo indikativnije. “Kako da dođem do njih?”. Nikakav problem – javite se Bojani, koja sjajno radi svu administraciju oko ovog studijskog programa, i zamolite je da vas poveže sa drugim studentima. Svi studenti do sada imali su izuzetno lepo mišljenje o Bojani i siguran sam da će i prema vama biti jako predusretljiva. Ako bude oprezna i ne bude u mogućnosti da vam da kontakte drugih studenata iz razloga privatnosti, javite se meni. Možemo uvek da organizujemo susret sa studentima ranijih generacija (bez mog prisustva ;)).

I još nešto: samo opušteno na Računarstvu u društvenim naukama. Setite se uvek kako peva Morcheeba – Stop chasing shadows, just enjoy the ride.


Računarstvo u društvenim naukama

Studijski program Računarstvo u društvenim naukama osmišljen je kao program u kome bi studenti koji su završili osnovne akademske studije u nekoj od oblasti društvenih nauka (pravne nauke, ekonomske nauke, filozofija, psihologija, sociologija, demografija…), savladali korišćenje savremenih računarskih tehnologija u društvenim naukama. Studenti stečena znanja mogu primeniti uz korišćenje savremenih Internet tehnologija i servisa, raznih softverskih alata, kao i na način koji je obogaćen kvantitativnim analizama.

Potreba za studijskim programom proističe iz činjenice da je sve veća potražnja za stručnjacima iz oblasti društvenih nauka koji u svom poslu intenzivno koriste savremene tehnologije. Ponuda poslova, kretanja na tržištu, kao i trendovi u privredi, društvu, organima državne uprave i drugim javnim institucijama, nedvosmisleno ukazuju na tu činjenicu. Studije su akreditovane za izvođenje na srpskom i engleskom jeziku.

Završetkom studija kandidati stiču akademski naziv Master računarstva u društvenim naukama.