Смештај студената Исхрана студената Култура Спорт Најбољи студенти Универзитета Здравствена заштита Студентски парламент Студентске организације

Култура

Студентски живот, осим припреме за будући позив, испуњен је и другим активностима. Задовољавање потреба за разним видовима културе, посебно уметности и спорта, заузима веома истакнуто место. Организовани облици културног живота студeната Универзитета у Београду одвијају се кроз програмску делатност две институције: Дома културе "Студентски град" и Студентског културног центра.

Дом културе "Студентски град", основан 1971. године је културно-образовна установа чију делатност чине научни, књижевни, позоришни, филмски, музички и ликовни програми, као и трибина са разноврсном тематиком. Повремено се организују школе страних језика или школе за различите области уметности. Сви програми су за студенте бесплатни.

Дом располаже библиотеком и читаоницом, која у време испитних рокова ради 24 часа дневно. Сличан садржај остварује се и у Студентском културном центру, основаном 1968. године.

Центар располаже и библиотеком стране периодике. Годишње се реализује око 500 програма, често у сарадњи са сродним кућама из иностранства. У зависности од интересовања студената организују се школе за различите области уметности.

Активно бављење појединим облицима уметничког стваралаштва омогућавају студентима два културно-уметничка друштва.

Академско културно-уметничко друштво "Бранко Крсмановић" основано је 1945. године. У оквиру њега је Академски хор "Обилић", основан 1884. и Академско позориште основано 1922. године. Друштво осим позоришта и хора чине и ансамбл народних игара и ансамбл народне музике. Годишње се припреми и реализује велики број наступа и самосталних концерата, често и у иностранству, где је Друштво стекло углед и добило бројне награде и признања.

Академско културно-уметничко друштво "Жикица Јовановић-Шпанац" основано је 1954. године. Друштво чине ансамбл народних игара, академски хор, театар ДЕС и народни оркестар. Велики број наступа у земљи и иностранству донели су Друштву бројна признања и награде.

Оба академска културно-уметничка друштва су стално отворена за пријем нових чланова.