О мобилности

Mobilnost studenata i nastavnika

Мобилност студената

Појам мобилности студената подразумева остваривање дела студијског програма (један или више семестра) на неком страном универзитету. Мобилност може бити организована у току основних и постдипломских студија.

Предности студената који су били један део свог образовања на мобилности су вишеструке. Поред неизбежног стицања бројних познанстава и упознавања других култура, студенти уче страни језик, добијају нова искуства и најважније од свега, имају много веће могућности за запошљавање како у земљи, тако и у иностранству. Самим одласком на мобилност студенти се у великој мери диференцирају од осталих студената и тиме су у предности на њих, успешне компаније ту разлику препознају.

Постоје два типа мобилности за студенте, разменa и full degree seeking.

Размена студената подразумева да студенти у току својих студија на Универзитету у Београду, један или више семестра проведу на неком страном универзитету. У пракси то изгледа овако, ви сте студент друге године основних академских студија и добијете прилику да одете негде на размену у току треће године. Ви бисте требали да за време размене пратите и полажете испите који су еквивалентни испитима које бисте слушали у том истом семестру или години да нисте отишли на размену. Ово је битно јер ако положите све испите док сте на размени, кад се вратите на Универзитет у Београду, признаће вам се положени испити (уместо еквивалентних) и ви ћете наставити студије, али не где сте стали кад сте кретали на размену него нпр ако сте трећу годину провели на размени ви кад се вратите уписујете четврту годину (под условом да сте положили одговарајуће испите). Самим тим не губите ништа а можете много да добијете.

Full degree seeking, подразумева ситуацију у којој се пријављујете да постанете студент неког страног универзитета. У овом случају не постоји потреба за сличностима испита али је предуслов да већ имате неку диплому високог образовања. То значи ако сте дипломирали на Универзитету у Београду, можете се пријавити за мастер или докторске студије на неком од страних универзитета. У овом случају ви више нисте студент Универзитета у Београду него сте у потпуности студент тог страног универзитета који вам на крају издаје и диплому за разлику од размене где диплому издаје Универзитет у Београду са додатком да сте одређени део студија провели на страном универзитету.

Мобилност студената Универзитет у Београду се организује преко више пројеката, тренутно су актуелни следећи:

- BASILUES
- JoinEU-SEE
- ERAWEB
- EUROWEB
- CEEPUS
- SIGMA

Мобилност запослених на Универзитету

Слично као студенти, тако и наставно особље али и административно особље може учествовати у размени. Разлике у односу на студенте је највише у трајању мобилности која је најчешће до месец дана. Разлози за мобилност могу бити разнолики а најчешће се иде на размену због рада на заједничком пројекту, унапређење наставе кроз размену искуства и добре праксе, држања предавања, унапређење сарадње итд. Наставно и административно особље може ићи на мобилност преко билатералних уговора о сарадњи или преко неких пројеката који омогућавају мобилност студената и особља (BASILUES, JoinEU-SEE, CEEPUS).

За сва питања у вези мобилности пишите нам на: mobilnost@rect.bg.ac.rs

Erasmus+ mobion EUROWEB Astromundus