САОПШТЕЊЕ

Данас је одржан састанак Универзитетске уписне комисије на којем су разматрани резултати првог уписног рока на факултетима Универзитета у Београду за школску 2024/25.годину.
Могу да констатујем да је упис протекао без проблема и да су сви факултети и студентске службе доставили податке на основу којих је сачињен извештај.
Резултати уписа у I року су на нивоу прошлогодишњих резултата. Генерално, и по броју уписаних студената, и по броју преосталих места, као и по популарности факултета и студијских програма ситуација је иста као и претходне године.
У школској 2024/25.години планирано је да се на 105 студијских програма упише 15.303 студента (9778 на буџет и 5525 самофинансирајућих) на основне и интегрисане академске студије и основне струковне студије.
По одржаном првом уписном року уписано је 11.522 студента (7730 на буџет и 3792 самофинансирајућих) што значи да је за други уписни рок преостало укупно 3.781 место (2085 на буџету и 1696 самофинансирајућих).
Подсећања ради, прошле године у првом уписном року је уписано 11.576 студената и преостало је било 3.737 слободних места.
По програму афирмативних мера (студенти са посебним потребама и ромске националности) уписано је 94 студента.
На 20 студијских програма су попуњена сва места у првом уписном року (табела 1).
На 10 студијских програма су попуњена буџетска места и преостало је још места на самофинансирању за други уписни рок (табела 2).
На два студијска програма нема уписаних студената после првог уписног рока.
Kада сагледавамо факултете, на 5 факултета више није могуће добити индекс јер су сви подељени у јуну (Архитектонски, Електротехнички, ФОН, Факултет безбедности и Факултет спорта и физичког васпитања) док је на ФАСПЕР-у престало једно место (табела 3).
И ове године је највеће интересовање владало за студијске програме из ИТ сектора, медицинских наука и за архитектуру, а као и претходних година најтраженији индекс је био за Психологију на Филозофском факултету (525 кандидата за 116 места – 4,53 кандидата на једно место).
Напоменуо сам након пријављивања кандидата да ћемо са посебном пажњом пратити упис на наставничке студијске програме и анализирати резултате, имајући у виду евидентан пад интересовања последњих година за упис на ове студијске програме и Платформу за побољшање положаја наставничких факултета коју је усвојио Сенат Универзитета још марта 2023.године.
Испоставило се да је бојазан била оправдана јер ако посматрамо уписане студенте на наставничке смерове долазимо до бројке од око 260 укупно заинтересованих, мада је тај број много мањи јер не значи да ће се сви уписани студенти на студијским програмима биологија, историја и математика определити за наставнике. Алармантна ситуација је за наставнике хемије (1 уписани), физике (3 уписана) и географије (14 уписаних).
Следи нам други уписни рок који стартује са пријавом и пријемом докумената 29. и 30.августа, док су пријемни испити предвиђени за 2. и 3. септембар 2024.године. Надам се да ће одзив кандидата у другом уписном року бити одговарајући и студијски програми код којих је остало још мало слободних места бити попуњени.
Свима који су у овом уписном року добили индекс желим леп и пријатан одмор и да га искористе до 01. октобра на најбољи могући начин јер након тога следи пуно обавеза и прилагођавање другачијем начину рада у односу на досадашње школовање. Kандидатима који нису успели да упишу жељени факултет желим да поручим да је остало довољно и буџетских и самофинансирајућих места на преко 70 студијских програма, да још једном размисле какве су им личне амбиције и интересовања и припреме се за, надам се, успешан упис у другом уписном року.

Проф. др Дејан Филиповић
проректор за наставу

Дели:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Дели:

Пошаљите нам поруку

Састав