Седница Сената на ОДПФ Радмиловац

Сенат Универзитета у Београду први пут је заседао на Огледном добру Пољопривредног факултета Радмиловац. Тридесет првом седницом седмог сазива Сената која је одржана у среду 12. јуна 2024. године, председавао је ректор проф. др Владан Ђокић.

Сенат је усвојио измене и допуне пет студијских програма на Машинском и Правном факултету, и промовисао нове редовне професоре Универзитета. На предлог стручних комисија, за професоре емеритусе изабране су др Весна Ракић са Пољопривредног и др Весна Кесић са Медицинског факултета. 

Сенат је усвојио измене Правилника о раду Универзитетског центра за развој каријере и саветовање студената и Календар конституисања органа. Обавештење о досадашњим активностима на решавању питања финансирања високог образовања поднео је ректор Ђокић, који је колега известио да је одржан први састанак са новим председником Владе Србије, те да је најављено формирање радне групе за израду предлога Закона о финансирању и укупно брже решавање овог питања. Закључено је да ће даље споровођење најављених мера факултета зависити од динамике најављених активости државе.

Огледно добро Радмиловац је јединица Пољопривредног факултета на којој се изводи део наставе, стручна и производна пракса и други облици рада за потребе факултета и других корисника. На ОДПФ Радмиловац се подижу колекције врста биљака и животиња, са важнијим сортама и расама и генетичким ресурсима као банкама гена, за извођење научно–истраживачког рада и за угледно и огледно газдовање.

Добро Радмиловац представља национални ресурс из више области пољопривредних наука, на којем су, између осталог, створене 23 нове сорте винове лозе и једна сорта брескве. Легат је породице Милана Вукићевића (Задужбина Јевросиме, Симе и Милана Вукићевића) из 1941. године, на 86 хектара, са центрима за воћарство, пчеларство и рибарство и винским подрумом. Сви производи ОДПФ Радмиловац могу се и купити, како на самом добру, тако и у продавници у дворишту факултета.

Дели:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Дели:

Пошаљите нам поруку

Састав