Наташа Миљковић о мултидисциплинарним студијама при Универзитету - Званична блог страница мултидисциплинарних Студија при Универзитету у Београду

Наташа Миљковић о мултидисциплинарним студијама при Универзитету

Autor:
Интервју
Интервју

Знање и контакти су најважнији у пословном свету данас. Ја сам на овом програму стекла и једно и друго.

Питали смо Наташу Миљковић, нашу познату водитељку и једну од првих мастеранткиња мултидисциплинарних Студија при Универзитету у Београду, да нам да одговоре на питања у вези са студијским програмом “State management and humanitarian affairs” (данас Европска политика и управљање кризама) који је завршила.

1. Шта је био пресудан разлог да одаберете мултидисциплинарне мастер Студије при Универзитету и како сте сазнали за студијски програм ?

Била је то моја жеља да наставим са школовањем и да то буде баш у Италији. Сећам се да је у Данасу изашао позив на пријемни који се одржавао у згради Ректората… Некако се догодило да је било мало заинтересованих студената, тако да су нас примили све. Прву годину смо сви похађали у Београду, а у Рим је следеће године отишло само двадесет најбољих. Програм се тада звао State management and humanitarian affairs.

2. Каква су Ваша искуства током ових студија?

То је најлепши и најквалитетнији период мог живота. Студије на La Sapienzi су биле организоване тако да смо имали времена и да уживамо и да радимо. Двадесет најбољих студената из Београда, двадесет из Сарајева заједно у Риму, било је то баш конструктивно и паметно време. Професори су били сјајни, неки су ми постали и пријатељи.

3. Да ли је овај избор на неки начин утицао на Вашу каријеру?

Није утицао на каријеру, али јесте на живот. Међутим, многе колеге су наставиле даље, неки студенти из Сарајева сад раде у Влади БИХ, у кабинетима министара, градоначелника а неки ће, чини ми се, ускоро и бити министри. Студенти из Београда раде у UNICEF-у, Сталној конференцији градова и општина, или у разним научним институтима.

4. Шта бисте поручили студентима који желе да се усавршавају у овој области?

Знање и контакти су најважнији у пословном свету данас. Ја сам на овом програму стекла и једно и друго.

Данас се овај студијски програм изводи под називом Европска политика и управљање кризама (енгл. European Politics and Crisis Management) и представља иновирани програм савременог садржаја који одговара актуелним социјалним, политичким и економским околностима. Програм је осмишљен на начин да се студентима обезбеди неопходна припрема за професионално ангажовање у националним, регионалним и међународним институцијама – европским и међународним политикама у контексту управљања, контролисања и решавања криза. Завршетком студија кандидати стичу научни назив Мастер европских студија. Више информација о овом студијском програму, могу се пронаћи на страници програма.

У току су конкурси за упис на 6 студијских програма мултидисциплинарних мастер академских студија у организацији Универзитета у Београду.
Европска политика и управљање кризама

Студијски мастер програм Европска политика и управљање кризама (енгл. European Politics and Crisis Management) је иновирани програм савременог садржаја који одговара актуелним социјалним, политичким и економским околностима. Програм је осмишљен на начин да се студентима обезбеди неопходна припрема за професионално ангажовање у националним, регионалним и међународним институцијама – европским и међународним политикама у контексту управљања, контролисања и решавања криза.

У оквиру студијског програма Европска политика и управљање кризама студентима се пружају знања из области европских интеграција и управљања, контролисања и решавања криза. Програм одговара актуелним социјалним, политичким и економским околностима и обезбеђује неопходну припрему за професионално бављење европским и међународним политикама у контексту управљања ризицима и кризним ситуацијама. У складу са тим, сврха овог мастер програма је да студенти буду пре свега оспособљени за деловање на практичном и превентивном плану.

Завршетком студија кандидати стичу научни назив Мастер европских студија.