Izoštren pogled u budućnost - Zvanična blog stranica multidisciplinarnih Studija pri Univerzitetu u Beogradu

Izoštren pogled u budućnost

Autor:
Bojana Milutinović
Bojana Milutinović

Iskreno govoreći u učionici i u svom slobodnom vremenu pristalica sam spontanosti, kreativnosti, istraživanja i inovacija. Za mene je „svemir“ kada sa mojim učenicima počnem čas brainstorming tehnikom ili na računaru istražujem uz šoljicu tople kafe. Možda sam oličenje i pravi primer entuzijaste i humaniste, ali sa sigurnošću znam da je Vodolija u meni poglede u budućnost odlučila da izoštri.

I dalje smatram da sam na početku karijere sa petogodišnjim iskustvom u prosvetnoj struci. Po završetku Filozofskog fakulteta u Beogradu i pomenutim „oprobavanjem“ u struci, napravila sam bez straha iskorak u nepoznato i upisala Računarstvo u društevnim naukama na multidisciplinarnim studijama pri Univerzitetu u Beogradu. Sećam se da su mi začuđene i zbunjujuće poglede upućivali prijatelji, kolege i poznanici kada bih se pohvalila tom novinom, a ja sam bila ponosna na činjenicu da su putevi mog daljeg obrazovanja i karijere drugačiji od onoga što se od mene očekivalo. Napravila sam promenu u svom životu a to je teritorija na kojoj se dobro snalazim.

I snašla sam se. Opet. Sve je bilo izazov ali uz vođenje od strane najboljih profesora i stručnjaka iz svojih oblasti, multidisciplinarne studije pri Univerzitetu su za mene u potpunosti odgovorile svakom zahtevu. Sve što sam na predavanjima Računarstva u društvenim naukama naučila primenjivala sam u poslu, životu, delila sa drugima. Upravo to deljenje sa drugima mene je učinilo celom i proširilo moje vidike.

Konačno sam mogla da odahnem i rasterećeno pripremam nastavu koristeći širok spektar materijala, obrazaca, smernica kako da inoviram u svom radu i postanem zanimljiv nastavnik, stručni saradnik – pedagog i kolega. Moji radovi koje sam kroz predavanja na master programu Računarstva u društvenim naukama uspela da osmislim i napravim multimedijalna lekcija “Nasilje među vršnjacima i kako to deca vide” , “Edublog”, “Bedževi za nastavnike”, “Volonterizam u zajednici” pomogli su mi da te veštine prenesem i na svoje učenike pa su se i oni oprobavali u projektima “Napuštene životinje”, “Diskriminacija”, “Zaštita parkova” i na svoj način doprineli modernoj nastavi gde je uživanje bilo i biće obostrano.

Uvek pružite šansu novom početku.

You must unlearn what you have learned“ – Yoda


Računarstvo u društvenim naukama

Studijski program Računarstvo u društvenim naukama osmišljen je kao program u kome bi studenti koji su završili osnovne akademske studije u nekoj od oblasti društvenih nauka (pravne nauke, ekonomske nauke, filozofija, psihologija, sociologija, demografija…), savladali korišćenje savremenih računarskih tehnologija u društvenim naukama. Studenti stečena znanja mogu primeniti uz korišćenje savremenih Internet tehnologija i servisa, raznih softverskih alata, kao i na način koji je obogaćen kvantitativnim analizama.

Potreba za studijskim programom proističe iz činjenice da je sve veća potražnja za stručnjacima iz oblasti društvenih nauka koji u svom poslu intenzivno koriste savremene tehnologije. Ponuda poslova, kretanja na tržištu, kao i trendovi u privredi, društvu, organima državne uprave i drugim javnim institucijama, nedvosmisleno ukazuju na tu činjenicu. Studije su akreditovane za izvođenje na srpskom i engleskom jeziku.

Završetkom studija kandidati stiču akademski naziv Master računarstva u društvenim naukama.