Изоштрен поглед у будућност - Званична блог страница мултидисциплинарних Студија при Универзитету у Београду

Изоштрен поглед у будућност

Autor:
Бојана Милутиновић
Бојана Милутиновић

Искрено говорећи у учионици и у свом слободном времену присталица сам спонтаности, креативности, истраживања и иновација. За мене је „свемир“ када са мојим ученицима почнем час brainstorming техником или на рачунару истражујем уз шољицу топле кафе. Можда сам оличење и прави пример ентузијасте и хуманисте, али са сигурношћу знам да је Водолија у мени погледе у будућност одлучила да изоштри.

И даље сматрам да сам на почетку каријере са петогодишњим искуством у просветној струци. По завршетку Филозофског факултета у Београду и поменутим „опробавањем“ у струци, направила сам без страха искорак у непознато и уписала Рачунарство у друштевним наукама на мултидисциплинарним студијама при Универзитету у Београду. Сећам се да су ми зачуђене и збуњујуће погледе упућивали пријатељи, колеге и познаници када бих се похвалила том новином, а ја сам била поносна на чињеницу да су путеви мог даљег образовања и каријере другачији од онога што се од мене очекивало. Направила сам промену у свом животу а то је територија на којој се добро сналазим.

И снашла сам се. Опет. Све је било изазов али уз вођење од стране најбољих професора и стручњака из својих области, мултидисциплинарне студије при Универзитету су за мене у потпуности одговориле сваком захтеву. Све што сам на предавањима Рачунарства у друштвеним наукама научила примењивала сам у послу, животу, делила са другима. Управо то дељење са другима мене је учинило целом и проширило моје видике.

Коначно сам могла да одахнем и растерећено припремам наставу користећи широк спектар материјала, образаца, смерница како да иновирам у свом раду и постанем занимљив наставник, стручни сарадник – педагог и колега. Моји радови које сам кроз предавања на мастер програму Рачунарства у друштвеним наукама успела да осмислим и направим мултимедијална лекција “Насиље међу вршњацима и како то деца виде” , “Едублог”, “Беџеви за наставнике”, “Волонтеризам у заједници” помогли су ми да те вештине пренесем и на своје ученике па су се и они опробавали у пројектима “Напуштене животиње”, “Дискриминација”, “Заштита паркова” и на свој начин допринели модерној настави где је уживање било и биће обострано.

Увек пружите шансу новом почетку.

You must unlearn what you have learned“ – Yoda
Рачунарство у друштвеним наукама

Студијски програм Рачунарство у друштвеним наукама осмишљен је као програм у коме би студенти који су завршили основне академске студије у некој од области друштвених наука (правне науке, економске науке, филозофија, психологија, социологија, демографија…), савладали коришћење савремених рачунарских технологија у друштвеним наукама. Студенти стечена знања могу применити уз коришћење савремених Интернет технологија и сервиса, разних софтверских алата, као и на начин који је обогаћен квантитативним анализама.

Потреба за студијским програмом проистиче из чињенице да је све већа потражња за стручњацима из области друштвених наука који у свом послу интензивно користе савремене технологије. Понуда послова, кретања на тржишту, као и трендови у привреди, друштву, органима државне управе и другим јавним институцијама, недвосмислено указују на ту чињеницу. Студије су акредитоване за извођење на српском и енглеском језику.

Завршетком студија кандидати стичу академски назив Мастер рачунарства у друштвеним наукама.