To be yourself is all that you can do (Chris Cornell) - Званична блог страница мултидисциплинарних Студија при Универзитету у Београду

To be yourself is all that you can do (Chris Cornell)

Autor:
Проф. др Владан Девеџић
Проф. др Владан Девеџић

Ризикујући да ми многи замере због овога што ћу сада рећи, ипак се усуђујем: ја никад нисам био неки нарочито велики grunge фан. Увек ми је био привлачнији пост grunge. Дакле, ретко ће се догодити да слушам музику band-ова као што су Nirvana, Sound Garden, или Stone Temple Pilots, али сам “увек ту” за Foo Fighters, Audioslave, или 3 Doors Down. Из grunge ере увек су ми најдражи били Alice in Chains, Mudhoney и Pearl Jam (мада ми више прија Eddie Vedder у својим соло радовима). И никада ми неће бити до краја јасно зашто се Mark Lanegan, кога иначе јако волим, и његови Screaming Trees сврставају у grunge. Мени су они баш другачији.

Но, добро. Све ово кажем из сасвим других разлога: где спада Chris Cornell?

Заиста не знам како да одговорим на то питање, јер се CC кретао у различитим правцима. Од тешког звука Sound Garden-a, преко разноврсних музичких матрица у оквиру Аудиославе-а, све до сјајних соло албума где има и доста мирних, акустичних нумера. Мој избор? Хммм… Можда Like a Stone (свакако послушати i ову unplugged верзију!), мада бих могао и многе друге да наведем.

Вест о смрти CC-a стигла ми је у паузи једног предавања које сам одржао на Рачунарству у друштвеним наукама. Већина студената била је изашла на паузу, а ја сам отворио мејл. Син ми је послао кратку шокантну поруку. Осетио сам се потпуно утрнуло. Не размишљајући пуно, пустио сам Black Hole Sun са YouTube-a. Не знам зашто баш ту ствар. У сали за предавања била је остала једино Исидора, која ме је одмах запитала да ли сам чуо…

Ако пажљиво послушате/прочитате/анализирате стихове CC-a, можете да приметите да је у њима индиректно често присутно оно осећање са из наслова овог пост-а. И то је управо оно што се Рачунарство у друштвеним наукама труди да подстакне, да отвори и да охрабри код студената. Сви долазе са различитих факултета и обично са различитим предзнањима. Многи се питају “да ли ћемо ми то моћи да савладамо, јер ми нисмо слушали рачунарске предмете на факултету”, итд. Ја мислим да у томе и јесте ствар – ако пустите да будете оно што јесте, ако желите да радите оно за шта сте се иначе школовали, па чак и ако желите ту нешто да промените, Рачунарство у друштвеним наукама нуди својеврстан катализатор за тако нешто. Исидора је добар пример. Дипломирани психолог, жељна да научи нешто ново и савремено, а опет стално свесна да треба да буде оно што јесте (не мислим само на то што јој пише у дипломи). Пошто јој се Рачунарство у друштвеним наукама допало, питала је да ли може да долази и на часове које моји пријатељи и ја држимо и на ФОН-у, на основним студијама, на неке рачунарске теме које баш и немају много везе са друштвеним наукама. Наравно да смо прихватили и показало се да се Исидора баш јако труди око свега тога. Било је и доста других вредних и заинтересованих студената током ових година од када Рачунарство у друштвеним наукама постоји и свима је било понуђено исто: уклапање онога што Рачунарство у друштвеним наукама нуди у њихова интересовања, уз стицање добре техничке, рачунарске и статистичке основе за све то.

“ОК, али како ја да знам како ће све то стварно изгледати на часовима, на испитима, итд.?”. Ево: сваке године студентима предлажем да попричају са студентима Рачунарства у друштвеним наукама из ранијих генерација, јер једно је оно што наставници кажу, а оно како студенти реагују може да буде много индикативније. “Како да дођем до њих?”. Никакав проблем – јавите се Бојани, која сјајно ради сву администрацију око овог студијског програма, и замолите је да вас повеже са другим студентима. Сви студенти до сада имали су изузетно лепо мишљење о Бојани и сигуран сам да ће и према вама бити јако предусретљива. Ако буде опрезна и не буде у могућности да вам да контакте других студената из разлога приватности, јавите се мени. Можемо увек да организујемо сусрет са студентима ранијих генерација (без мог присуства ;)).

И још нешто: само опуштено на Рачунарству у друштвеним наукама. Сетите се увек како пева Morcheeba – Stop chasing shadows, just enjoy the ride.
Рачунарство у друштвеним наукама

Студијски програм Рачунарство у друштвеним наукама осмишљен је као програм у коме би студенти који су завршили основне академске студије у некој од области друштвених наука (правне науке, економске науке, филозофија, психологија, социологија, демографија…), савладали коришћење савремених рачунарских технологија у друштвеним наукама. Студенти стечена знања могу применити уз коришћење савремених Интернет технологија и сервиса, разних софтверских алата, као и на начин који је обогаћен квантитативним анализама.

Потреба за студијским програмом проистиче из чињенице да је све већа потражња за стручњацима из области друштвених наука који у свом послу интензивно користе савремене технологије. Понуда послова, кретања на тржишту, као и трендови у привреди, друштву, органима државне управе и другим јавним институцијама, недвосмислено указују на ту чињеницу. Студије су акредитоване за извођење на српском и енглеском језику.

Завршетком студија кандидати стичу академски назив Мастер рачунарства у друштвеним наукама.