Искусни у управљању кризама - Званична блог страница мултидисциплинарних Студија при Универзитету у Београду

Искусни у управљању кризама

Autor:
Andrijana Lazarević
Andrijana Lazarević

Када смо, пре скоро 7 месеци, читали о отпочињању и приоритетима Хрватског председавања Савету ЕУ, нисмо ни слутили да ће скоро читав период председавања протећи у знаку кризе изазване вирусом корона и принудном усавршавању техника кризног менаџмента. Тако је пандемија корона вируса, која је захватила целу ЕУ, Европу и свет, принудила је Хрватску да приоритете свог председавања подреди управљању новонасталом кризом.

Упркос томе, Хрватска је током свог председавања успела да забележи неке конкретне резултате: Албанија и Северна Македонија добиле су зелено светло за отпочињање преговора о пријему у чланство, а почетком маја је одржан и самит ЕУ-Западни Балкан где је потврђена европска перспектива за земље Западног Балкана и истакнута подршка процесу проширења.

Како се ближио крај Хрватском председавању, постало је јасно да ће се криза које га је обележила, прелити даље на Немачку и њено председавање које долази у тренутку најозбиљније здравствене и економске кризе са којом се ЕУ, па и читав свет суочава.

Немачка је 1. јула преузела председавање Савету ЕУ као део новог трочланог председавања заједно са Португалом и Словенијом до краја 2021. године.

Немачку, и целу Европску унију, ће као и 2008. године када је било последње Немачко председавање Савету ЕУ, наредних пет месеци водити канцеларка Ангела Меркел. Канцеларка је те 2008. обезбедила себи јаке референце када је кризни менаџмент у питању, успешно одговарајући на последице изазване економском кризом. Она је, од тада до данас, са позиције канцеларке сведочила тестирању снаге ЕУ: Брегзитом, таласом миграција, грчком дужничком кризом, популизмом. Унија је свему томе успела да одоли. А онда је дошла пандемија и канцеларка је још једном добила прилику да наизглед у најзначајнијем тренутку, редефинише ЕУ из корена и да уједињеним снагама са другим државама и лидерима обезбеди да „Европа изађе из ове кризе јача, солидарнија и суверенија него што је у њу ушла.”

Канцеларка Меркел је у свом обраћању у Фондацији „Конрад Аденауер“ 27. маја говорила о немачким приоритетима и отвореним питањима којима ће се Немачка током председавања Савету ЕУ бавити, а која захтевају хитност у одлучивању и деловању.

Једно од најургентнијих питања је свакако непосредно управљање кризама и економски опоравак, при чему ће посебно бити значајна немачка улога посредника између богатих, али штедљивих северних земаља и држава чланица на југу које су сиромашније и највише погођене кризом. Такође, питање јачања отпорности здравствених система је високо позиционирано на листи приоритета.

Веома значајно и изазовно биће усвајање новог Финансијског оквира за наредних седам година али и питања везана за Фонд за опоравак. Такође, преговори о будућем односу ЕУ са Великом Британијом, који морају бити завршени до краја године, до када траје прелазни период (уколико Лондон не затражи продужење) представљаће посебан изазов узимајући у обзир велики број нерешених питања.

У фокусу немачког председавања ће се свакако наћи и они приоритети прокламовани пре него што је дошло до избијања пандемије, а који се тичу Европског зеленог споразума, индустријске стратегије, дигиталне трансформације и реформе заједничког европског система азила.

Канцеларка Меркел је током раније поменутог обраћања поручила и да ће „пандемија довести до јачања сукоба и постојећих проблема на бројним местима и према томе ће представљати изазов за капацитете деловања Европске уније по питању спољне и безбедносне политике”. Она је додала да да „треба учинити ванредан напор како би се ЕУ изборила са овим ванредним изазовом (корона вируса)” али и да истински жели да „Европска унија, посебно у време кризе, покаже светску солидарност и преузме више одговорности”.

Због свега наведеног, храбри чињеница да председавање Унијом управо у овом тренутку преузима економски најјача држава чланица, са искуством у управљању кризама уз спровођење активне и на солидарности засноване политике ЕУ која ће бити у стању да спроведе план за опоравак економија од којих зависи више од 500 милиона становника.

Пред Немачком тежак задатак који ће подразумевати преузимање улоге иницијатора, преговарача али и посредника, како међу чланицама тако и у деловању Уније ка споља.

Управљање, контролисање и решавање криза је, чини се, данас више но икад од суштинске важности за опстанак не само ЕУ, него и Европе и света у целости. Свакако, ЕУ ће имати једну од главних улога у редефинисању новог светског поретка чије настајање ће условити избијање кризе узроковане вирусом корона.

Студијски програма Европска политика и управљање кризама својим студентима пружа могућност да стекну неопходна знања из области европских интеграција и управљања, контролисања и решавања криза. Програм одговара актуелним социјалним, политичким и економским околностима и обезбеђује неопходну припрему за професионално бављење европским и међународним политикама у контексту управљања ризицима и кризним ситуацијама. У складу са тим, сврха овог мастер програма је да студенти буду пре свега оспособљени за деловање на практичном и превентивном плану.

Чини се да је тренутак у коме живимо, више него погодан за примену стеченог знања на мастер програму Европска политика и управљање кризама.

Пријављивање кандидата за упис на прву годину мултидисциплинарних мастер и докторских академских студија организује се од 1. до 30. септембра 2020. године. Све информације о условима уписа на Студије при Универзитету, налазе се у текстовима објављених конкурса.

 

 

 
Европска политика и управљање кризама

Студијски мастер програм Европска политика и управљање кризама (енгл. European Politics and Crisis Management) је иновирани програм савременог садржаја који одговара актуелним социјалним, политичким и економским околностима. Програм је осмишљен на начин да се студентима обезбеди неопходна припрема за професионално ангажовање у националним, регионалним и међународним институцијама – европским и међународним политикама у контексту управљања, контролисања и решавања криза.

У оквиру студијског програма Европска политика и управљање кризама студентима се пружају знања из области европских интеграција и управљања, контролисања и решавања криза. Програм одговара актуелним социјалним, политичким и економским околностима и обезбеђује неопходну припрему за професионално бављење европским и међународним политикама у контексту управљања ризицима и кризним ситуацијама. У складу са тим, сврха овог мастер програма је да студенти буду пре свега оспособљени за деловање на практичном и превентивном плану.

Завршетком студија кандидати стичу научни назив Мастер европских студија.