Стипендије и конкурси

Make it in Germany

05. октобар 2018.

Fulbright Visiting Scholar Program Competition For Academic Year 2019-2020.


04. септембар 2018.

BAYHOST стипендије покрајине Баварске за мастер и докторске студије за школску 2019/2020. годину.

Више информација овде.


27. август 2018.

OSCE стипендија за постдипломске студије на Факултету безбедности и Факултету политичких наука


17. јул 2018.

Стипендија ИТО фондације за школску 2019/20. годину

Обавештавамо вас да је Универзитет у Београду за своје студенте добио на располагање једну стипендију јапанске Фондације ИТО за школску 2019/2020. годину. Основни услови за одобравање стипендије су следећи:

  • Кандидат мора бити номинован од стране Универзитета у Београду;
  • Кандидат мора бити држављанин Републике Србије (што доказује Уверењем о држављанству) који намерава да на наставу на одговарајућој институцију у Јапану као студент или истраживач на последипломском нивоу започне од пролећа или јесени 2019. године. Област истраживања није ограничена;
  • Кандидат мора имати висок успех на студијама и високе личне квалитете, а такође и потребу за финансијском помоћи;
  • Кандидат мора по доласку у Јапан као прималац стипендије ИТО фондације присуствовати оријентационом састанку;
  • * Било би пожељно да кандидат у одређеном степену (''to some degree'') говори и чита јапански, али то није обавезно.

Напомињемо да ће са кандидатима који уђу у ужи избор бити организован разговор, како би кандидати могли добити номинацију Универзитета у Београду.

Пријавни формулар и Предлог садржаја активности у форми коју је одредила ИТО фондација, као и детаљне информације о самој стипендији можете наћи овде.

Крајњи рок за достављање комплетне конкурсне документације је 17. септембар 2018. године. Документацију, уз одговарајуће пропратно писмо у коме су наведени контакт подаци кандидата, доставити на адресу: Универзитет у Београду, Студентски трг 1, 11000 Београд. С обзиром да се сва документација шаље у Јапан, неопходно је да она буде преведена на енглески језик, од стране судског тумача.


08. јун 2018.

Post-doctorate fellows, University of Talca, 2018.


06. јун 2018.

Конкурс за младе научнике - награда "Данубиус" 2018.

Дунавска ректорска конференција обавештава заинтересоване да је у току конкурс за награду „Данубиус“ за младе научнике за 2018. годину. Ову награду од 2011. године додељује аустријско министарство просвете у сарадњи са Институтом за дунавски регион и централну Европу (ИДМ). Биће награђено четрнаест младих научника – по један из сваке земље која је обухваћена Стратегијом ЕУ за дунавски регион, укључујући и Србију.

Могу конкурисати млади научници - без обзира на научну област – који су радили или раде на истраживачком пројекту који је на неки начин повезан са дунавским регионом. Новчани део награде износи 1.200 евра.

Кандидати се не пријављују сами већ морају бити номиновани од стране матичне организације (универзитет, институт, академија наука и сл.)

Критеријуми за додељивање награде су следећи:

  • Научна изврсност и иновативни приступ
  • Релевантност теме научног рада/пројекта за дунавски регион
  • Релевантност рада у иностранству
  • Научни потенцијал кандидата (нпр. чланство у међународним асоцијацијама, учешће на научним пројектима, библиографија, предавачко искуство итд.)
  • Не постоји формално старосно ограничење али у обзир долазе кандидати који су мастерирали/докторирали у последњих 5 година (након 01. јануара 2013). Кандидати само са основним студијама не долазе у обзир за конкурисање.

Детаљне информације о конкурсу можете наћи овде.


01. јун 2018.

CALL FOR PROPOSALS OF THE JOINT RESEARCH PROJECTS WITHIN THE EXECUTIVE PROGRAMME OF COOPERATION IN THE FIELD OF SCIENCE AND TECHNOLOGY BETWEEN THE ITALIAN REPUBLIC AND THE REPUBLIC OF SERBIA FOR THE YEARS 2019-2021


23. мај 2018.

Kонкурс за Хјуберт Хамфри програм 2019/2020

Амбасада Сједињених Америчких Држава у Београду расписује конкурс за стипендију Хјуберт Хамфри програма за академску 2019/2020. годину за држављане Републике Србије.

Више информавија на линку: rs.usembassy.gov


16. мај 2018.

МЕXТ 2019 стипендије Владе Јапана

Амбасада Јапана обавештава све заинтересоване кандидате у Републици Србији и Црној Гори да је у току конкурс за МЕXТ (Министарство образовања, спорта, науке и технологије Владе Јапана) стипендије за 2019. годину за студенте из Републике Србије и студенте из Црне Горе.

www.yu.emb-japan.go.jp/itpr_sr/konkursi_2.html

ПОСТОЈЕ ДВЕ КАТЕГОРИЈЕ СТИПЕНДИЈА:

*Стипендије за основне студије у Јапану - Детаљне информације о стипендијама и формуларе можете преузети на: www.studyjapan.go.jp/jp/smap_stopj-applications_undergraduate.html
*Стипендије за студенте истраживаче/постдипломце - Детаљне информације о стипендијама и формуларе можете преузети на: www.studyjapan.go.jp/jp/smap_stopj-applications_research.html

ПОСЕБНЕ НАПОМЕНЕ:

- обе категорије укључују обавезно тестирање знања енглеског и јапанског језика
- за додипломске студије ће се, у зависности од области студирања, обавити тестирање знања математике, физике, хемије и биологије на енглеском језику

Конкурс је отворен до петка, 25. маја 2018. године

Сви кандидати ће о датуму и месту одржавања испита бити обавештени по завршетку пријавног периода.

Напомена: За остале информације контактирати Одељење за културу и медије Јапанске амбасаде


04. мај 2018.

ГО Палилула и Канцеларија за младе Палилула и ове године води најбоље студенте са Палилуле на бесплатно путовање. С обзиром да велики број студената Универзитета у Београду живи на општини Палилула, омогућавамо им као градска општина, посредством своје КЗМ да бесплатно посете Праг на пет дана крајем маја месеца.

Овим пројектом желимо да подигнемо свест наших младих суграђана/студената са Палилуле о европској припадности и да покушамо да добре примере праксе из земаља Европе применимо на локалу кроз будуће пројекте КЗМ Палилула.

Критеријуми су следећи:

1. Стално пребивалиште на територији Градске општине Палилула
2. Студент Београдског Универзитета или Универзитета Уметности у Београду - узраста од 19. до 27. година
3. Студент прве године основних студија који је на буџету Републике србије (10% од укупног броја учесника пројекта)
4. Студенти друге, треће, четврте године који имају укупан просек оцена већи од 8
5. Предност имају студенти који раније нису путовали
6. Мотивационо писмо

Након пријаве, студенти ће бити контактирани на уводни интервју са комисијом за одабир студената општине Палилула, након чега ће се вршити даља селекција на основу успеха и просека њихових оцена, квота подељених по факултетима као и мотивационих писама.

Више информација на www.palilula.org.rs


03. мај 2018.

Јагиелонски универзитет у Кракову објавио је позив за доделу стипендија из Фонда за стипендије „Краљице Јадвиге”. Циљ Фонда је пружање финансијске подршке научним радницима или докторандима који су изврсни у свом научном раду. Стипендију Фонда може добити научни радник или докторанд на време трајања боравка у Кракову за спровођење истраживања на Јагиелоновом универзитету.

Месечни боравак стипендиста у Кракову ради истраживања може се одвијати између октобра 2018 и јуна 2019. г. (у оправданим случајевима овај боравак може бити продужен).

Рок за пријем пријава за стипендије је 15. јуна 2018.

Више информација о Фонду „Краљице Јадвиге” на пољском и енглеском језику, као и образац за пријаву можете наћи на адреси: www.dydaktyka.uj.edu.pl/fundusze/jadwiga


20. април 2018.

Пројектни боравак (Marie Curie RISE) у Паризу за сараднике Универзитета у Београду


17. април 2018.

Antall József Summer School in Budapest, Hungary from July 2-13, 2018

The 6th installment of the Antall József Summer School is to be held on 2-13 July 2018 in Budapest, Hungary.

The Antall József Summer School is a two-week educational programme putting under scrutiny the most pivotal cooperation of the Central European region, the Visegrad Cooperation.

The Summer School in 2018 will examine the Visegrad Cooperation and its regional environment through a variety of perspectives with the help of scholars and internationally-acknowledged senior experts. In partnership with NATO, AJSS will bring together a range of experts on security policies, enabling them to offer an insight and discuss not only the future of the Euro-Atlantic Cooperation in general but also the V4’s role in it. Although AJSS is mainly about the Central European region, we put great emphasis on our wider neighbors as well. The current trends in the V4’s foreign relations and the shifting regional cooperation are of particular importance. During the two weeks of the Summer School, the most significant issues affecting the Western Balkan and Eastern Partnership countries will be discussed.

The Knowledge Centre invites 30 participants, aged 23-35, primarily from the V4 countries, Western Balkan, and Eastern Partnership member states.

For more information on the application process and the scholarships granted, please visit ajsummerschool.com


14. март 2018.

CALL FOR APPLICATIONS - Olympia Summer Academy in Comparative and International Politics

The Olympia Summer Academy (OSA) and the European International Studies Association (EISA) are pleased to announce a unique educational opportunity for graduate students, researchers, young professionals, and senior undergraduates: the 2018 Olympia Summer Academy in Comparative and International Politics.

The Olympia Summer Academy will take place in the city of Nafplio, Greece, from July 8 to 18, 2018.

For all information in regards to the program and the application process, please visit: olympiasummeracademy.org


01. март 2018.

Ангажман у јавном и академском сектору БиХ - пројекат "Политика о сарадњи са исељеништвом"

Универзитет у Београду обавештен је о пројекту "Политика о сарадњи са исељеништвом" који је Министарство спољних послова Босне и Херцеговине покренуло са другим надлежним БиХ институцијама, а са циљем да се стручњаци и академски радници пореклом из БиХ краткорочно ангажују у јавним институцијама БиХ.

Молимо све заинтересоване да се за додатне информације о пројекту и могућности пријаве обрате надлежној институцији у Бих:
Министарство за људска права и избеглице Босне и Херцеговине - Сектор за исељеништво
iseljenistvo@mhrr.gov.ba
00-387-33-703-972


27. фебруар 2018.

У оквиру "Marie Sklodowska-Curie Innovative Training Networks" програма и пројекта "Delayed Transformational Fatigue in Central and Eastern Europe - FATIGUE" расписује се конкурс за два млада истраживача. На следећем линковима (позиција 1, позиција 2) се налази текст конкурса.
Рок за предају пријава је 14. март 2018. године.


27. фебруар 2018.

Visegrad Scholarship Program

Више инфомација заинтересовани кандидати могу наћи на следећем линку: www.visegradfund.org/news/2018-2019-visegrad-scholarships

Позив је отворен до 15. марта 2018. године.


22. фебруар 2018.

Стипендије Владе Републике Мађарске у сарадњи са ФАО за 2018/19. академску годину на Универзитету у Дебрецину и на Универзитету "Св. Иштван"

Позив владе Републике Мађарске у сарадњи са ФАО за 2018/19. академску годину за студирање на Универзитету у Дебрецину и на Универзитету "Св. Иштван". Програм се реализује у сарадњи са Организацијом за храну и пољопривреду.

Све неопходне информације о програму стипендирања и студијским програмима можете потражити на сајту: www.fao.org/europe/news/detail-news/en/c/1073290

Рок за пријаву је 28.02.2018. године


21. фебруар 2018.

Програм стипендирања Владе Румуније за академску 2018/2019. годину

Амбасада Републике Србије у Букурешту је Министарству просвете, науке и технолошког развоја доставила позив Владе Румуније за студирање на Универзитетима у Румунији за академску 2018/2019. годину.

Све неопходне информације о програму стипендирања и студијским програмима можете потражити на сајту: www.mae.ro/en/node/10251.

Пријаве са неопходном документацијом треба доставити овом министарству на адресу:
Министарство просвете, науке и технолошког развоја
Сектор за развој и високо образовање
Немањина 24

Рок за пријаву је 25.02.2018.


12. фебруар 2018.

Univie: summer school for International and European Studies.

Program Coordinators, Ms. Nina Gruber and Ms Verena Bauer, at sommerhochschule@univie.ac.at.


05. фебруар 2018.

2018 International Visiting Scholar Program Now Open for Application


31. јануар 2018.

Позивамо заинтересоване асистенте, сараднике у настави, истрживаче и друго академско и административно особље Универзитета у Београду који имају статус студента докторских студија на Универзитету, да се пријаве на конкурс за летњу школу коју у оквиру програма Erasmus+ организује Radboud универзитет из Холандије.

Прочитај више.


30. јануар 2018.

СТИПЕНДИЈЕ за студирање у Мађарској - Stipendium Hungaricum Eotvos Lorand University 2018/19

Eötvös Loránd University (ELTE) из Будимпеште нуди стипендије за сва три нивоа студија у оквиру Stipendium Hungaricum програма Мађарске владе.

Рок за подношење пријава: 16. фебруар 2018. године.

Више информација о условима и начину пријављивања погледаје у приложеном документу.

Online пријава: apply.stipendiumhungaricum.hu

Списак понуђених студијских програма према земљи порекла кандидата: studyinhungary.hu


29. јануар 2018.

Конкурс за студентски есеј - “Views and Perspectives for the Future in the Black Sea Region”

Поводом 25. годишњице, Парламентарна скупштина црноморске економске сарадње (PABSEC) у сарадњи са Црноморском мрежом универзитета (BSUN) организује конкурс за студентски есеј на тему: Становишта и перспективе за будућност Црноморског региона (“Views and Perspectives for the Future in the Black Sea Region”)

Циљ конкурса јесте да се млади људи подстакну на размишљање о развоју Црноморског региона и о креирању његове будућности кроз културну, политичку и економску перспективу.

Конкурс је отворен за студенте свих универзитета чланица BSEC, до 30 година старости.

Рок за пријаву есеја је 31. март 2018. године. Детаље о конкурсу и начину пријаве можете погледати у приложеном документу, као и на следећем линку: www.bsun.org/PABSEC_Essay_Competition


26. јануар 2018.

Стипендија Владе Јапана за мастер студије (МЕXТ)

Висе информација на сајту www.waseda.jp


26. јануар 2018.

Expand your horizons with an MSCA Individual Fellowship at the University of Bergen (UiB), Norway


26. јануар 2018.

Фонд за младе таленте - Конкурс за стипендирање студија

Обавештавамо студенткиње и студенте да је Министарство омладине и спорта расписало Конкурс за стипендирање до 900 најбољих студената завршне године основних академских студија и до 400 студената завршне године мастер академских студија са високошколских установа чији је оснивач Република Србија, за школску 2017/18. годину.
Детаљнија информација о конкурсу, укључујући текст конкурса, образац за конкурисање и преосталу конкурсну документацију може се наћи на следећој страници: www.fondzamladetalente.rs


25. јануар 2018.

Стипендије владе Француске за 2018/2019.годину

Француски институт у Србији објавио је конкурс за стипендије за мастер 2 и докторске студије владе Француске које додељују Амбасада Француске у Београду и Француски институт у Србији за академску 2018/2019. годину.

Конкурс ће бити отворен до 16. марта 2018. године.

За додатне информације молимо Вас да контактирате Француски институт у Србији.


24. јануар 2018.

Стипендије Републике Словеније за BA, MA i PhD студије на словенацким универзитетима.

Прочитај више.

Рок за пријаву је 16.3.2018. године.


09. јануар 2018.

Конкурс за ХУНГАРИКУМ СТИПЕНДИЈЕ за 2018/2019.

Расписан је конкурс за подношење пријава за стипендије у оквиру "Хунгарикум програма" за соновне, мастер и докторске студије на мађарском језику, као и остале припремне и специјалистичке курсеве, за академску 2018/2019. годину.

Све потребне информације о овом програму, начину конкурисања и документима потребним за конкурисање можете пронаћи на сајту studyinhungary.hu

Пријаве са документацијом неопходно је доставити и Министарству просвете, науке и технолошког развоја на адресу:
Министарству просвете, науке и технолошког развоја
Сектор за развој и високо образовање
Немањина 24/V/V

Рок за доставу је 16.02.2018. године.


12. децебар 2017.

Конкурс за Школу страних језика на Универзитету у Женеви.


17. новембар 2017.

Институт за физиологију и биохемију Биолошког факултета Универзитета у Београду објављује ЈАВНИ КОНКУРС за ДОДЕЛУ НАГРАДЕ « ИВАН ЂАЈА » за НАЈБОЉУ ДОКТОРСКУ ДИСЕРТАЦИЈУ И МАСТЕР РАД из области Физиологије, урађене у институтима и универзитетима у Србији и одбрањене у току школске 2016/2017. године


23. октобар 2017.

На основу споразума потписаног између Универзитета у Београду и Универзитета Сапиенца из Рима, Италија, стигло је обавештење Сапиенце о програму размене студената. Важно је напоменути да споразум предвиђа бесплатно студирање на партнерском универзитету, али не и новчану стипендију.

Више информација можете наћи на: http://en.uniroma1.it/study-us/visiting-and-exchange-students/bilateral-agreements/bilateral-agreements-student-mobility

Рок за достављање комплетних пријава Универзитету у Београду је 31. октобар 2017. године.

За додатне информације заинтересовани студенти могу се обратити Сектору за међународну и међууниверзитетску сарадњу Универзитета у Београду.


20. октобар 2017.

Best of South East, Стипендије за 2018/2019. годину

Best of South East - постер


27. септембар 2017.

Програм размене са Хокаидо Универзитетом - Јапан

На основу споразума потписаног између Универзитета у Београду и Хокаидо Универзитета из Јапана, Хокаидо универзитет нам је доставио обавештење о програму размене студената основних студија у коме могу учествовати и студенти Универзитета у Београду, који похађају факултете хуманистичких и природних наука.

Информације о HUSTEP програму размене, као и пријавни формулари доступни су на следећем линку: www.global.hokudai.ac.jp

Кандидати који се пријављују за овај програм, могу истовремено конкурисати и за JASSO стипендију.

Рок за достављање комплетних пријава Универзитету у Београду је 25. октобар 2017. године.

За додатне информације заинтересовани студенти могу се обратити Сектору за међународну сарадњу Универзитета у Београду.

HUSTEP Spring Semester cover letter 2018.


25. септембар 2017.

Oбавештење о додели уговора за обављање услуге финансијске ревизије односно ангажовање на обављању уговорених поступака у вези са финансијским информацијама Erasmus + ReFEEHS


13. април 2017.

Национални програм стипендирања Словачке Републике за академску 2017/2018. годину


18. новембар 2016.

Oбавештење о додели уговора за обављање услуге финансијске ревизије, односно ангажовање на обављању уговорених поступака у вези са финансијским информацијама пројекта GRASS


07. октобар 2016.

Oбавештење о додели уговора за обављање услуге финансијске ревизије, односно ангажовање на обављању уговорених поступака у вези са финансијским информацијaма Tемпус пројекта „EDUVET“


07. октобар 2016.

Oбавештење о додели уговора за обављање услуге финансијске ревизије, односно ангажовање на обављању уговорених поступака у вези са финансијским информацијaма Tемпус пројекта „Casa“


23. септембар 2016.

Државне годишње награде Републике Аустрије


26. август 2014.

Стипендије СР Немачке за студенте из Србије


13. мај 2014.

Стипендије Rochus und Beatrice Mummert фондације

Мастер студије, пракса у немачком предузећу и додатно усавршавање за менаџера


Студирање у Кини - претраживач стипендија