Хоризонт 2020

Хоризонт 2020 (Horizon 2020) - оквирни програм за истраживање и иновације је нови, интегрисани систем финансирања који обухвата све програме за истраживања и иновације који су били финансирани кроз оквирни програм за истраживање и технолошки развој, програм CIP и преко Европског института за иновације и технологију.

Хоризонт 2020 има за циљ да се, у односу на FP7, интензивније фокусира на иновације и активности блиске тришту. Европски истраживачки савет ће добити више средстава, а такође ће се више пажње посветити подручјима са мање развијеном научном инфраструктуром и малим и средњим предузећима.

Хоризонт 2020 чине три главне теме: Изврсност у науци (Excellence in Science), Вођство у индустрији (Industrial Leadership) и Друштвени изазови (Social Challenges). 

Објављивање у отвореном приступу ће бити обавезно за све радове који се финансирају кроз Хоризонт 2020, у циљу промовисања размене и сарадње међу истраживачима и како би се генерисао већи повраћај јавних инвестиција.

Више информација о програму Хоризонт 2020 може се наћи на званичној презентацији програма: http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/en, као и на званичном порталу програма за Србију: http://www.horizont2020.rs/.

У складу са жељом Универзитета у Београду да својим чланицама и целокупној научноистраживачкој заједници помогне да на једноставнији начин дођу до информација о оквирном програму ЕУ за истраживање и иновације "Хоризонт 2020", Рачунарски центар Универзитета у Београду покренуо је сајт са релевантим информацијама о овом програму: http://h2020.rcub.bg.ac.rs/

Универзитет у Београду позива истраживаче запослене на његовим чланицама да се пријаве на учеснички портал "Истраживања и иновације" Европске комисије (http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/home.html) како би могли да прате активности везане за програм Хоризонт 2020.

HORIZON 2020 инфо дан 1

Европска комисија је објавила први позив за подношење предлога пројеката у оквиру програма ЕУ за подршку истраживањима и иновацијама "Хоризонт 2020". Због тога је Универзитет у Београду, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, 22. јануара 2014. године организовао HORIZON 2020 инфо дан 1, који је одржан у Свечаној сали Ректората Универзитета у Београду и којем је присуствовао велики број наставника, сарадника и истраживача заинтересованих за могућности учествовања у пројектима у оквиру програма "Хоризонт 2020".


Horizon 2020 info dan 1na Univerzitetu u Beogradu

Програм HORIZON 2020 инфо дана 1

Имајући у виду велико интересовање академске јавности за овај догађај, Рачунарски центар Универзитета у Београду је обезбедио снимање и живи пренос инфо дана, те је припремио видео-снимке овог догађаја.

Презентације излагања на HORIZON 2020 инфо дану 1 можете преузети овде:

  1. Опште информације о Хоризонту 2020 – први део (структура, правила и процедуре учешћа, позиви за пријаву пројеката), Жељка Дукић
  2. Опште информације о Хоризонту 2020 – други део (финансије, извештавање, контрола и ревизија пројеката, евалуација, документа и информације)
  3. Марија Склодовска Кири акције у оквиру програма Хоризонт 2020, Нада Милошевић
  4. Улога Центра за трансфер технологије УБ у програму Хоризонт 2020, др Недељко Милосављевић
  5. Charter & Code – стандарди Европске комисије у вези са развојем каријере истраживача у оквиру Хоризонт 2020 програма, др Милан Здравковић