Универзитет у Београду

Универзитет у Београду - 210 година
Насловна > Медији > Универзитет у Београду међу 300 најбољих светских универзитета

Универзитет у Београду међу 300 најбољих светских универзитета

Универзитет у Београду учврстио је своју позицију на Шангајској листи за 2017. годину (The 2017 Academic Ranking of World Universities) и налази се међу 300 најбољих светских универзитета, пошто је рангиран између 201. и 300. места.

Подсећамо да се Универзитет у Београду на Шангајској листи први пут нашао 2012. године, када је сврстан у групу универзитета који заузимају између 401. и 500. места. Од 2013. године поправио је ранг и нашао се у групи универзитета који заузимају позиције између 301. и 400. места, све до ове године када се нашао између 201. и 300. места.

Шангајска листа коју сваке године објављује универзитет Циао Тонг из Шангаја једна је од најутицајнијих листа која рангира најбоље универзитете у свету. Критеријуми који се узимају у обзир између осталог су број добитника Нобелових награда и Филдсових медаља који су похађали универзитет или раде на универзитету, број и квалитет научних радова.

Овај успех Универзитета у Београду остварио је огромним залагањем научника са факултета и института у саставу Универзитета у Београду, који су дали изузетно значајан допринос и поред недовољних средстава уложених у високо образовање и науку. Позиционирање на овој листи која обухвата свега два одсто светских универзитета, доказ је квалитета и конкурентности Универзитета у Београду.

Детаљне информације о рангирању Универзитета у Београду на Шангајској листи

Шангајска листа најбољих универзитета за 2017. годину