Универзитет у Београду

Насловна > Универзитет > Чланице > >Факултети > Факултети техничко-технолошких наука > Архитектонски факултет

Архитектонски факултет

Телефон 1:011 3225 254

Телефон 2:011 3370 199

Факс:011 3370 193

Вебсајт:www.arh.bg.ac.rs

Е-адреса:fakultet@arh.bg.ac.rs

Адреса:Булевар краља Александра бр. 73/II, Београд


Декан:проф. др Владан Ђокић

Продекан за наставу:др Ђорђе Стојановић

Продекан за науку:др Ана Никезић

Продекан за финансије:мр Будимир Судимац

Продекан за сарадњу са
иностранством:мр Бранко Павић

AF Први елементи високошколске наставе из области архитектуре у Србији помињу се 1844. године, када је, премештањем Лицеја у Београд, реформисана и његова настава, у оквиру које је, на филозофском одељењу уведен и предмет Грађанска архитектура.

19. јуна 1846. године, указом Кнеза Александра Карађорђевића, основана је Инџинирска школа, у оквиру чије наставе се, међу пет предмета, налази и архитектура. Оснивање ове школе сматра се подстицајем за оснивање посебног Техничког факултета на будућој Великој школи, а самим тим и почетком високошколске наставе архитектуре у Србији.

Током 1863. године Лицеј прераста у Велику школу, у оквиру које се оснива и Технички факултет.

1888/1889. године Технички факултет се издваја из опште заједнице Велике школе као посебна целина, а 1897. године добија засебан Архитектонски одсек.

27.фебруара 1905., прерастањем Велике школе у Универзитет у Београду, Технички факултет, са својим архитектонским одсеком, постаје један од пет чланова Универзитета.

Уредбом Владе Народне Републике Србије, 21.јуна 1948., основан је Архитектонски факултет, као један од независних факултета Техничке велике школе, дотадашњег Техничког факултета. Истом уредбом, сви наведени факултети издвојени су из састава Универзитета у Београду. На основу Општег закона о Универзитету, 1954. године, сви факултети Техничке велике школе прикључени су Универзитету у Београду.